Monday, February 23, 2015

Test and try

Terjumpa promotion ni , dari cekebrity fitness , lama dah tak bukak groupon. Saya survey dulu, tanya pada kawan-kawan yang penah join kelab ni. Majoriti sangat berpuas hati, terutama mereka yang kaki gym. But I am not, nak cuba-cuba merasa hidup orang-orang kaya , kira ok lah kan.

Well, sebelum beli , baca T&C first, then call them , kadang- kadang online T&C  ni bukan boleh percaya 100%. Caused sometimes there is hidden T&C or mungkin kita terlepas pandang membacanya.



Friday, February 20, 2015

Public Holiday 2 days - Excited!!

Apalah aktiviti yang boleh dibuat apabila tiba cuti umum untuk meraikan perayaan bangsa lain selain daripada tengok TV di rumah kan.

Tapi saya cari awal-2awal dah set time dengan Awin & Mai untuk jumpa di A&W, sepatutnya pagi semalam, atas sebab-sebab yang tidak dapat di tolak Awin, maka dia minta drag ke petang. Oh no! Petang saya dah set minda untuk project lain. ** apalah project saya kan selain duduk depan TV menjana minda, ada project tu modal je lom ada!**

So drag la ke malam after magrib. sejuk sikit, orang pun tak lah ramai sangat & tak lah hingar sangat *hingar is bising , emm betol ke idok?* so sambil makan malam sebijik chiken burger & float , sedapnya tambah lemak & calories di malam hari.

Dalam hal F&B business ni, knowledge aku adalah dalam F&B 20%, Mai 10%, Awin is greater caused she was working in that sector. * abaikan grammer akak yang tunggang langgang, atleast I am trying , boleh complaint di komen kalo ada, saya tak marah * 

Discussion berakhir dalam pukul 10 malam. sebab saya sekarang ni dah tahan nak berjaga lama sehingga lewat malam, kerja yang melambak kat kilang dah sekian, hal-hal dalaman lagi. *Subhahanallah, banyak alasan, sebenarnya segalanya kerana faktor usia, hah!*

Akhir discussion kami, hanya mengulas apa yang kami nak tumpukan. 
Awin have to update her brother regarding our 2nd project to draft our profile.
Make an appointment to meet Awin's "Ehem" Mom's to build our team motivation / open our minded about the business. 

Well, begins is here , Bismillahirahmanirahim

Filing Excited! Sayap Biru.

Thursday, February 19, 2015

Why New?

How to explain?

Salah diri sendiri, terlalu percaya kan sahabat.
Akhirnya yang sakit diri sendiri, simpan jelah, nak marah pun tak boleh sebab salah diri sendiri, semuanya sebab hanya dia lah sahabat saya.**a ah sahabat dunia akhirat, pertama & terakhir**

Saya tak mahu lagi membina kepercayaan pada orang lain, cukuplah dengan seorang sahabat. Kerana itu saya cuma ada dia sebagai sahabat saya. Tak mudah membina hubungan persahabatan sejak di zaman di zaman sekolah. ** kenakalan dia zaman sekolah tak dapat disangkal**

Dia sahabat yang mula-mula sudi bawa saya keluar jalan-jalan di bandar menaiki bas SKN masa tu. 1st time keluar dengan kawan, 1st time juga naik bas sendiri, merayau tanpa parents, heaven but still ingat emak di rumah pasti risau.

1st time pergi pasar malam sendiri, pun dengan dia. Alhamdulillah sangat masa tu ada juga rakan yang sudi berkawan dengan saya. She guide & motivate me to wearing a tudung everytime we going out together.


Kami sangat rapat, pernah berpisah seketika kerana tanggungjawab untuk meneruskan pembelajaran & membina kerjaya. Alhamdulillah berkat usaha dia & doa emak, dia dah berjaya di tahap dia lah setakat ni.
Dah ada rumah sendiri, so proud of you!! **budak nakal zaman sekolah jangan dipandang sebelah mata tau!!** financial planner yang bagus, even she was hated mates subject till she found the right teacher!! Moralnya kecerdikan anak-anak sebenarnya ada juga berpunca daripada siapa yang mengajarnya. This is FACTS!!

Sebabkan  itu, macamana nakal sekalipun dia, saya tetap bersahabat dengan dia, biarlah saya sakit pun, kalau dia sedar, Alhamdulillah. Jika masih nakal lagi, saya sentiasa mendoakan dia, agar terus berjaya dan bahagia dengan arah tujunya. **yerlah saya belom kahwin lagi, belom ada anak untuk di doakan, doakan buat sahabat handai pun bermakna juga kan ??**

Ya Allah,
Syukran for give me truly lovely friendship, moga ianya sehingga ke Jannah.
Ketemukan kami dengan pasangan kami yang juga membawa kami mendiami JannahMu.
Aamiin,

Even its done for 3 times my deary friend, I hope Allah hear me...Sayap Biru.  
 
 

Tuesday, February 17, 2015

Cerita Semalam

Fresh lagi nih,
Otak ligat memikirkan bagaimana saya nak menjana pendapatan yang lebih yang boleh membantu saya  untuk membeli rumah? **down sangat bila tuan rumah sewa, naikkan RM100 sewa rumah tahun ni, gaji tak naik, sebab company kene jual last year now with new owner, minyak naik, barang naik, really down!!**

Benarlah dalam seminar kelmarin,
dah gaji tu 'tang' tu je , susah nak naik tinggi, kene la cari alternatif either kerja baru , atau buat bisnes yang menjana pendapatan bulanan. *Ya Allah, what the slowed I am!!No!! I am Redha, ONLY Redha with my lifelihood @ rezeki that I have* You are really not matured! wake up!!

Semangat apply kerja-kerja kosong yang bersesuaian dengan pengalaman kerja 15tahun lebih ni, membara-bara, turun sedikit jumlah gaji yang saya demand. Selawat & bismillah then send! ada rezki saya InsyaAllah.

Invited by my ex-school mate in whats apps group, "Event Management Business" katanya. Alright!! ini mungkin 1 peluang permulaan membuka sebuah lagi pintu rezeki@ livelihood saya!! Allah dah aturkan semuanya. Dalam group ni ada tiga orang saja. Saya, my best friend@mai & her bestfriend@awin.** poyo betol ayat saya ni!!tapi inilah kenyataan perhubungan kami**

Awin is the head actually, caused the idea was came from her and her ehem-ehem **siaran Sx18**Actually , Awin was working in F&B company, so I accepted the idea just because she had the capability to handle & knowledgeable in her professional field.** hancur je bahasa inggeris ni**

So, next apa yang kita tunggu lagi , deal for meets this weekend @ A& W, Seremban for more details.

Is it working?? Lets Sayap Biru korek lagi apa ada dalam minda Awin's ... Cheers!!

Monday, February 16, 2015

Terus Membina

Subhahanallah
Lagi kuat berdiet , lagi naik berat badan saya
dan lagi banyak lah duit habis sebab berdiet.

Saya berdiet sendiri dengan mengikuti & mempelajari setiap jenis diet ...
antaranya Diet Seimbang saya berjaya!! **saya rasa lah diet seimbang, sebab makan macam biasa, cuma kurang nasi, tapi selalu makan croissant bread plus tuna @ tuna sandwich ler**
aktiviti harian turun naik tangga (sebab rumah sewa 2 tingkat) dan jalan-jalan (sebab keje sambilan pembanci) dari berat 90kg susut sehingga 78kg.

Makan tahun juga la nak mengecilkan diri. tapi tak lama sebab diet ni mengajar saya menjadi seorang pemakan yang pelik-pelik dan sebab kurus susut tu pun tak sengaja, ada banyak sebab yang cenderung kepada kejatuhan harga lemak badan pada masa tu , ngeh ngeh ngeh !!

Keinginan makan yang pelik tu tak lah pelik mana pun, sekadar ala-ala western , japanese, chinese gitue ler,  lain dari masakan dirumah, saya jarang makan di luar sebab mak memang selalu masak, she is housewife. ** my favourite food : telur goreng, makan dengan nasi panas, simbah kicap manis, 2-3 batang cili api sebagai ulam, perghhh!!** antaranya lamb chop, sushi, steamboat, celop-celop, fast food banyak lagi lah , mana-mana yang tak pernah masak kat rumah , itulah dia saya jadi seorang yang suka mencuba sesuatu yang baru!.

Orang kata kalo semua boleh ditelan oleh tekak kita ni, mana-mana dicampak pun kita ni tetap boleh hidup. Tak lah mati kelaparan Si Sayap Biru ni.

Sunday, February 15, 2015

A New Me !

Lepas mengikuti seminar yang membuka minda saya
Saya rasa seperti di lahirkan di usia yang tua,  logik ke ?
tapi yeah I am felt it!!*aku dah buang tebiat ke ni?*

Semangat yang hadir dalam diri saya seperti membuak-buak untuk teruskan kehidupan dengan lebih sihat.
*betol, sebelum ni memang kurang sihat, tak yakin pada diri, minda terbuka tapi mudah tertutup*

Kenapa description blog saya begini ?
Saya punya banyak blog yang dikenali ramai tapi paling ramai pun dalam 90 rakan maya je .. paling sikit 11 rakan maya . Means saya memang orang lama dalam bidang blogging ni, tapi muak dengan konsep yang sama dan berulang-ulang tu. Nak delete semua macam sayang, sudahnya saya simpan saja dalam list. Tunggu masa saja nak delete.

Tambahan pula blog-blog saya tu ibarat "mati segan, hidup tak mahu". *agak kebukuan juga olahan saya di sini, ini lah yang saya mahu sebenarnya, nak buku-buku, cinta buku , eewahh!!*

"Barang yang lama jangan di kenang kan"
kata-kata ini memang boleh membantu , masalah saya cuma saya ni bila tak kenangkan yang lama , lupa segala , akhirnya di sakiti semula. Jadinya terpaksalah saya " kenang-kenangkan, agar pisang tidak berbuah dua kali" walaupun dah 3- kali berbuah ... I'm FAILED with my own life.

Berbalik pada seminar bayar RM50 bila datang dapat RM50 .. free lah kan.
Itu Seminar perumahan yang di anjurkan oleh IJM S2 dan melantik Rohaniahnoor sebagai penceramah pada hari itu.

Seminar yang ringkas selama 2 jam tu, memang tak terasa kerana kelicikan owner  blog www.propertywaltz.com benar-benar menarik perhatian kami. Tak boring & tak rugi walaupun datang sekadar menimba ilmu. Yang bermain diminda saya sehingga kini, berapa yer umur dia? pada yang dah lama kenal dia, boleh lah share dengan tekateki di otak saya ni. *kenapa tak nak tanya sendiri??? tak sampai hati pulak rasanya nak tanya, hehehe**

Strategi jualan yang bernas oleh IJMS2 ni, lepas selesai je seminar 2 jam tu, kami di bawa ke tapak perumahan baru, di Rahang, Seremban. Giler! Memang cantik susun atur yang dibuat, kawasan perumah di atas bukit, memang saya idamkan , sampaikan saya pun terpengaruh untuk membeli, Alhamdulillah tiada kelayakan yang membenarkan saya meneruskan niat saya itu.  

Keseronokan niat untuk membeli tu, saya simpan je dalam hati. Saya perlu gigih mecari jalan lain untuk maju seperti yang diwar warkan dalam seminar tadi .. hihihi .

Gud Luck Sayap Biru!!