Monday, May 25, 2015

4 Bintang : Pilot Cafe

Sebuah Filem yang di adaptasi dari senaskah novel hasil nukilan Ahadiat Akashah yang pada zaman sekolah kita amat digilai remaja kaki novel.  Beliau juga seorang penulis yang dikagumi diketika itu.

Tapi bukan saya, saya mula berjinak-jinak dengan novel bila dah mula ada duit sendiri swep je kat kedai Popular, Giant Senawang tu. Lepas abis satu , swep satu lagi, dan terus swep. Pada masa kegilaan saya entah pada aktiviti swep tu ke atau memang minat membaca novel, hihihihi ...dua-dua sekali agaknya.

Well cerita Pilot Cafe ni saya boleh bagi 4 Bintang sebabnya :
1- tidak membosankan
2- jalan cerita yang menarik
3- penggunaan warna & latar penggambaran yang menarik (banyak guna warna purple ~cute)
4- pelakon yang tidak kaku (accept Neelofa- xla kaku tapi scripted hihihihi ) & screen shot yang cantik
 
I just bought it last saturday via Astro First je.  ok lah I boleh tengok berulang sampai 3 kali.

 

Kuantan Oh Kuantan (Part 2)

Its our 2nd day
Malam hari punya discussed & planning :

Lepas Subuh kami siap-siap pack barang senang untuk check out,
Then, after breakfast (open 7.30 am) terus bertolak ke Cherating (budget 10 am) mandi-manda di pantai
Budget till 11 am, balik hotel & checkout 
 
Kesudahan nya  :
Lepas Subuh, kami siap-siap, after breakfast terus checkout :P
APTB hihihi
berhenti di Med Club jam 10 am , seronok sahabatku , harapnya segalanya dapat diluahkan pada pantai :)

Sampai di sini baru kami perasan sepanjang perjalanan kami tiada plat kereta dah tertanggal (mungkin akibat langgar anak monyet yang melompat secara tiba-tiba & melintas semalam nya).

Hari sangat panas makanya tak mahu menggelapkan warna kulit saya, saya hanya memerhatikan sahabat bermain air .. seronok harapnya, tapi kami pasti akan datang lagi !!

berehat dibawah pokok berdekatan .. :(

Selesai menikmati udara & permandangan pantai , banyak lah planning cuti berikutnya berkeliaran di otak kami .. hihihihi 

Singgah sebentar di Masjid berdekatan sebelum matahari menegak di kepala

Buah tangan buah ahli keluarga & rakan-rakan 
Membasahkan tekak dengan air kelapa ais  & satar panas sementara menunggu kepok lekor Chendor siap dibungkus 

Kelegaan yang tak la capai 100% , alhamdulillah apa yang terbuku di hati dah sampai pun, makanya kami bertolak balik sementara masih ada tenaga .. esok harinya ahad , jadi boleh lah kami berehat melelpaskan kepenatan kegilaan kami ni ..

 
 Yes! Next family trip! mana ye?! ~ Sayab Biru


Friday, May 22, 2015

Kun Anta - Humood Al Khudher







Liujarihim, qolad tu zohiru ma fihim Fabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir La la La nahtajul ma la Kai nazdada jama la Jauharna huna Fi qalbi talala La la Nurdhin nasa bima la Nardhohu la na ha la Za ka jamaluna Yasmu yataa'la Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Kun anta tazdada jamala Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Kun anta tazdada jamala La la la la la la la la Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi ni Sa akunu ana, mithli tamaman hazana Fakona a'ti takfini, za ka yaqi ni La la La nahtajul ma la Kai nazdada jama la Jauharna huna Fi qalbi talala La la Nurdhin nasi bima-la Nardhohu la na ha-la Za-ka jamaluna Yasmu yataa'la Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Kun anta tazdada jamala Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Saakunu ana, man ardho ana, lan asa' la liridhohum Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum Saakunu ana, man ardho ana, lan asa' la liridhohum Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum La la La nahtajul ma la Kai nazdada jama la Jauharna huna Fi qalbi talala La la Nurdhin nasi bima-la Nardhohu la na ha-la Za-ka jamaluna Yasmu yataa'la Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Kun anta tazdada jamala Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Oh wo oh... Oh wo oooh... Kun anta tazdada jamala

Thursday, May 21, 2015

Kuantan oh Kuantan

Invisible Vacation yang ingin dikongsikan bersama sebagai kenangan
Percutian tanpa dirancang oleh sahabat saya yang telah menyimpan perasaan gundah gulana ke tahap yang maximum rasanya ni!

Sahabatku , saya ikutkan sahaja , sambil-sambil membantu diri saya sendiri dalam released tension bekerja

Budget Vacation jugalah kiranya ...
kebetulan pejabat saya mengumumkan cuti ganti pada Jumaat lepas (15hbMay 2015) kerana cuti umum pada Sabtu (Israk Mikraj).

Perancangan mulanya nak ke Ikea je , then lepak Sunway Lagoon or hotel yang berdekatan sahaja, nak swimming bagai planned asal kami

Jom Invisible unplanned vacation with us (saya bawakan sekali rakan-rakan group wassap Expending Luv) 
Thats why di namakan invisible vacation .. :-)

Perjalanan santai yang bermula pukul 12.30 tengahari

Here We Come !!
Ada satu kejadian yang tak dapat saya lupakan ... masa kereta dibawah panduan saya, asyik di jambatan dengan pemandangan sungai yang kami rintangi .. tanpa dapat mengelak seekor anak monyet di tepi jalan berlari melintasi jalan masa tu turn saya plak yang lalu ... Innalillah agaknya dia .. dap dup je jantung but still under control .. rasa berdosa sangat masa tu

Sampai di Kuantan hampir pukul 6 petang , terus singgah menunaikan solat jamak di Masjid Kuantan, Subhahanallah .. this is 2nd time saya bersama sahabat datang ke mari .. ini lah kali pertama saya berpeluang menjejakkan kaki di sini, Syukur Allah memberikan saya peluang ini .. Cinta pada Bandar Kuantan semakin mencubit-cubit hati saya.
Singgah di Masjid Kuantan

 Perut dah mula lapar , hati terkinja-kinja keriangan sampai di bandar yang sudah semakin maju & gah namun masih ada & mengekalkan unsur-unsur alam sekitar sekitarnya , rasa sedap & luas mata memandang.. niat di hati nak menyinggah di Pantai Chenang, oleh kerana hari semakin gelap , abaikan ajelah, nak masuk pantai pun nak kene bayor parkingnye .. ambil keputusan cari hotel melalui online

Konon nak cari hotel yang ada swimming pool, idoknya dapat ...
3 hotel jadi pilihan
Vistana (ni memang pilihan pertama ,tapi nak juga mencuba sesuatu yang baru kan)
Central ( di tengah bandar, ada promosi! tapi di sebabkan sikap tidak menghormati & kekasaran yang dilakukan oleh si perempuan yang menjawab call kami berkenaan reservation ketika itu, so kami reject! penting tau if front desk pun dah tunjukkan cara demikian apatah lagi if kita hadapi masalah bila di dalam bilik yang telah kita bayar.)
Areena (after membandingkan harga walk in & online, Hotel.com menawarkan harga yang lebih murah. Hotel 3 Bintang ni memang betul-betul sesuai dengan bintangnya !!)

Sarapan yang ringkas tapi boleh diterima tekak & mengenyangkan *ala-ala hotel Malaysia gitu ..

 Dalam perjalanan dari Seremban saya membuat survey blogs yang dah pernah menjejaki Kuantan secara terkejut! Alhamdulillah dari blog Ida Yuni koba ea sodap kek Satay Zul ni ha .. torai la .. satay dia boleh tahan terasa rempah-rempahnya, yang paling syiok satay kambing, tapi bila tengok ramai lenchai-lenchai yang datang amik nasi lemak dia .. sahabat saya dah terliur tapi di sebbakan kepenatan kami dah bagi warning so takak yang termampu macam dalam gambor kami je lah ... bihun sup yang ringkas & boleh diterima tekak .. kami ni elegik kat ajinomoto ,sure tangkap kepala,  tapi makan di Satay Zul ni Alhamdulillah idok pula rasa gitu .. Lepas makan lepak hotel mandi-mandi & tidur


Esok harinya ...
Nantilah sambung kendian ~ Sayab biru